De trut; van irritatie naar werkgeluk
Mijn vorige buren vonden mij een bekakt wijf met stomme hoge hakjes en te korte jurkjes. Ze noemden mij ‘De trut’, zoals mijn andere buren me dat vertelden. In eerste instantie schrok ik daarvan omdat ik werkelijk geen idee had waarom ze zo onaardig deden. Een ‘Hallo’ kwam met moeite uit hun mond, en een lachje was er al helemaal niet bij.
Kansloos
Wat had ik gedaan dat dit het resultaat was? Of misschien wat had ik niet gedaan? Geen idee. En toen ik het een keer vroeg, draaide de buuf zich om en liep weg.
Nou daar stond ik dan. Met mijn goede wil om te praten. Ik dacht nog ‘Wat kan een mens zichzelf toch in de weg zitten’. Want ik wist dat hun gedrag niets met mij te maken had. En alleen maar voortkwam uit hun eigen ervaringen en denkbeelden, die ze vervolgens op mij plakten. Ondanks dat ik dit wist, voelde het niet lekker. Wat kon ik doen? Wetende dat ik hun niet kon veranderen. Want dat was kansloos.
Net zo kansloos als het willen veranderen van een dominante klant of een irritante collega.
Rotgevoel
Geeft een collega jou wel eens een rotgevoel? Verpest het je werkgeluk en de sfeer? En zou je willen dat het je niet raakt en bezighoudt? Zo ja, dan heb ik goed nieuws. Er is een oplossing.
Mits je bereid bent verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat je over jouw situatie of collega denkt én voelt.
Trap er niet in
Je weet inmiddels vast wel dat je anderen niet kunt veranderen. Hoewel je hoofd je dat waarschijnlijk wel wil laten doen geloven. Trap er niet in!
Die collega irriteert jou alleen maar omdat ze een niet leuke herinnering bij je wakker maakt. Huh? Dit licht ik even toe.
Je blauwdruk
In het verleden maak je van alles mee. Bij elke situatie, persoon of gebeurtenis ervaar je gevoelens en emoties. En daar worden gedachten, gedrag en uiteindelijk patronen aan gekoppeld. Dit gaat vrijwel allemaal onbewust. Wat je de eerste jaren van je leven meemaakt, sla je op in je onderbewuste en wordt jouw blauwdruk waarnaar je de rest van je leven refereert.
Niet goed genoeg
Een voorbeeld: Je had een moeder die jou vaak negeerde als je je mooie tekening liet zien. Daar werd je verdrietig van en de gedachte die je dan kreeg was bijvoorbeeld, ‘Ik ben niet goed genoeg’. Je besloot je in het vervolg maar een beetje op de achtergrond te houden of juist heel erg je best te doen om toch gezien te worden.
Omdat je dit soort situaties van genegeerd worden vervolgens vaker in je leven tegenkwam, ben je gaan geloven dat je niet goed genoeg was. En de kans is groot dat je deze overtuiging ‘Ik ben niet goed genoeg’ tot op de dag van vandaag nog steeds gelooft. Bewust of onbewust. Deze overtuiging is dus heel bepalend voor jouw gevoelens en gedrag in het heden.
Absolute waarheid
Als je irritante collega weer eens het bloed onder je nagels vandaan haalt, en je voelt irritatie of boosheid opkomen, kijk dan eens welke diepe overtuiging ze bij jou wakker maakt? Meestal is dat iets in de trant van ‘Ik ben niet veilig’, ‘Ik doe het niet goed’, ‘Ik ben niet interessant’ of iets anders.
Zo lang je een dergelijk valse overtuiging over jezelf blijft geloven, zul je geconfronteerd worden met mensen of situaties die jou daarin bevestigen. Je hoofd maakt je al heel lang iets wijs. Het tegendeel is waar: Je bent wél goed genoeg. Je bent wél veilig, Je bent wél interessant! Neem bewust even rustig de tijd om dit echt te voelen. Weet en voel dat dit de absolute waarheid is. Dat je in essentie volmaakt en compleet bent.
Kijk dan nog eens naar het gedrag van je collega. Wat ervaar je nu, wetende wat je wel bent?
Geluk kies je zelf
zo kunt kijken, vanuit dat wat wel waar is, vanuit je essentie, je authentieke laag, je hart, bron of goud, dan kan het niet anders dan dat je gevoel bij deze situatie minder intens is, neutraal of zelfs weg. Op deze wijze kun je direct voor je eigen geluk, jouw goede gevoel kiezen.
Kijk je vanuit de oude overtuiging bijvoorbeeld ‘Ik ben niet goed genoeg’ dan krijg je een minder fraaie uitkomst. Gegarandeerd.
Dus waar kies jij voor?
Smile
In de ogen van mijn buuf was ik waarschijnlijk nog steeds een trut. Want toen ik haar de laatste keer zag, zei ze gauw hallo, keek me bozig aan en liep door. Ik wist inmiddels welke valse overtuiging ze bij me wakker maakte; ‘Ik doe het niet goed’. Ik trapte er niet meer in! En dus verscheen er een glimlach op mijn gezicht en zei ik: ‘Een fijne dag buuf!’
Welke valse overtuiging over jezelf heb jij laten varen? Of welke staat jou nog in de weg? Ik ben benieuwd welke impact dat had op je werk.
Hartelijke groet,
Wineke
NB. De stap van het voelen van je irritatie of boosheid of welke andere emotie dan ook, naar weten welke overtuiging daarmee gepaard gaat, kan soms best lastig zijn. In de 3 uur durende verdiepingsworkshop ‘Laat je goud maar schitteren’, leer je jouw overtuiging eenvoudig boven water halen. Hierdoor kun je de emotie transformeren naar geluk, liefde, mildheid, rust. Kijk voor meer informatie op: ‘Laat je Goud maar schitteren’.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!